Tammi-helmikuun vaihteessa Seinäjoen Rytmikorjaamolla viidettä kertaa järjestetty musiikin talvifestivaali MARS toi jälleen yhteen alan ammattilaiset, tutkijat, artistit, opiskelijat ja harrastajat tarjoamalla laaja-alaisen ohjelmiston: seminaarit ja keynote-puheenvuorot, elävä musiikki, työpajat, neuvontaklinikat, Musamessut ja tapahtumavieraat muodostivat musabisneksen keskipisteen Rytmikorjaamolle neljän päivän ajaksi. Tapahtuma tuotti myös omaa tutkimuksellista aineistoa. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen vieraili tapahtumassa puhumassa luovien alojen kasvun merkityksestä.


MARS-yleisöä

 

MARS käynnistyi keskiviikkona 29.1. täsmätietoa ja käytännön vinkkejä pursunneella toiminnallisella päivällä, joka täyttyi erilaisista työpajoista, neuvontaklinikoista, sparraussessioista ja keskusteluista niin festivaalijärjestäjille, artisteille, yrittäjille kuin opiskelijoille. Muun muassa festivaalien tulevaisuustyöpajassa paneuduttiin ratkaisukeskeisesti festivaalien haasteisiin ja tulevaisuuden näkymiin, Meet Labels & Festivals –matchmaking-sessiossa istutettiin artistit ja musiikkialan ammattilaiset samaan tilaan löytämään yhteinen sävel ja Music Finlandin ja Music Manager’s Forum Finlandin järjestämässä kävelykahvilassa piinkovat ammattilaiset perehdyttivät opiskelijat musiikkialan kiemuroihin. Ensimmäiseen päivään mahtui myös JOHDE-hankkeen Seinäjoki tapahtumakaupunkina –seminaari sekä Seinäjoki Congressin Boostia sponssista -luento, jossa pohdittiin mitä annettavaa sponsoroinilla ja tapahtumamarkkinoinnilla on menestyksen rakentamiseen, ja miten valitaan sopiva sponsoriyhteistyö.


Heta Hyttinen oli yksi kävelykahvilan vetäjistä.

 

Torstain ja perjantain seminaareissa tehtiin läpileikkaus mm. musiikin tulevaisuuteen ja läpimurron tekemiseen, edm-ilmiöön, seksin ja musiikkialan vuorovaikutukseen ja vapaaehtoistyön johtamiseen. Asiantuntijoiden puheenvuoroissa pureuduttiin festivaalien kehityskaareen (Jonas Bjälesjö, Hultsfred) sekä musiikin retromaniaan (musiikkitoimittaja Simon Reynolds). Myös valtiovarainministeri Jutta Urpilainen saapui antamassa tervehdyksensä ja puhumassa luovien alojen roolista nykypäivän työelämässä. Urpilainen korosti luovien alojen huomattavaa nousua viime vuosina, sen merkityksestä työllistymiseen, mutta heitti myös ilmaan kysymyksen miten musiikkiteollisuus voisi omalta osaltaan edistää luovien alojen nousua edelleen. Seminaareihin rekisteröityi 400 alan toimijaa.


Jutta Urpilainen puhui luovien alojen merkityksestä.

 

Elävää musiikkia oli tarjolla enemmän kuin koskaan aiemmin MARSissa: keskiviikosta lauantaihin lähes 30 artistia tai yhtyettä pääsi näyttämään taitonsa musiikin ammattilaisille ja paikallisille. Liveohjelmistoa koottiin yhteistyössä suomalaisten elävän musiikin yhdistysten, kotimaisten musiikkimedioiden ja paikallisen musiikkiliikkeen kanssa. Perinteisten klubi-iltojen lisäksi livemusiikkia kuultiin livelounailla seminaarien lomassa. Kaiken kaikkiaan keikoista nautti lähes 1400 kuulijaa.


Sanni oli yksi MARSin esiintyjistä.

 

Lauantain Musamessut ja siellä edustettujen maahantuojien laite- ja soitinesittelyt, suositut instrumenttiklinikat sekä Levymessut keräsivät Rytmikorjaamolle ennätykselliset 600 kävijää ympäri maakuntaa. “Maahantuojat olivat erittäin positiivisesti yllättyneitä Seinäjoen meiningistä ja suuresta kävijämäärästä, tällaista kuulemma harvoin näkee pääkaupunkiseudulla”, kertoo messut järjestäneen musiikkiliikkeen Markun Musiikin Toni Lukkari.


Heikki Saaren rumpuklinikka oli yksi Musamessujen vetonauloista.

 

Uusia tutkimustuloksia ja tunnustuksia

Tänä vuonna tutkimus ja käytäntö sulautuivat toisiinsa entistäkin vahvemmin MARSin tuotettua omaa tutkimuksellista aineistoa kahden kyselytutkimuksen muodossa. Vapaaehtoistoiminnan johtamista käsittelevä kysely kohdistui Provinssirockin, Ilosaarirockin ja urheiluseurojen vapaaehtoistyövoimaan. Tulokset käytiin läpi aihetta käsittelevässä keskustelussa MARS-torstaina. Ihmisten musiikkiin ja tapahtumiin liittyviä seksi- ja pariutumiskokemuksia kartoitettiin suurella seksikyselyllä, johon vastasi kaiken kaikkiaan 1170 vastaajaa ympäri Suomen. Kyselyn tulokset puitiin MARSin Let’s Talk About Sex! –paneelissa. Kyselytutkimusten toteutuksista vastasivat Selmu ry.:n hallinnoima Massa-hanke ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun TATU2-hanke. (Kyselyn tulokset ovat luettavissa täältä.)


Let’s Talk About Sex –paneeliin osallistuivat mm. Mikko Niemelä (Ruisrock, Tavastian Lauantaidisko), Olavi Uusivirta sekä moderaattorina toiminut toimittaja Janne Flinkkilä.

 

Tapahtumassa jaettiin kaikkien aikojen ensimmäinen MARS-tunnustuspalkinto. Tunnustus ansiokkaasta ja innostavasta työstä sekä MARSin tukemisesta sen alkutaipaleelta saakka myönnettiin Jukka Haarmalle. Palkinnon Haarmalle ojensi luovien alojen merkityksestä ja niiden menestymisestä puhumaan saapunut valtiovarainministeri Jutta Urpilainen.


Ensimmäinen MARS-tunnustuspalkinto myönnettiin Jukka Haarmalle.

 

MARS-festivaali järjestetään jälleen 4.-7.2.2015. Tapahtumaa järjestävät Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Seinäjoen yksikkö, Rytmi-Instituutti, Frami Oy, Selmu ry, Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja Louhimo pääyhteistyökumppaninaan Seinäjoen seudun elinkeinokeskus SEEK.

Teksti: Heidi Välkkilä
Kuvat: Miikka Varila

Lisää kuvia tapahtuman Facebook-sivuilla.

www.marsfestivaali.fi
www.facebook.com/MARStapahtuma
www.twitter.com/MARSfestivaali
www.instagram.com/MARSfestivaali