Arvokas työelämä -prosessi käynnistyi innostuneissa tunnelmissa Paasivuoren Sirkus-salissa tiistaina 11.9.2012. Kick off -tilaisuudessa unelmoitiin paremmasta työelämästä asiantuntijoiden johdattamana sekä etsittiin keinoja työelämän kehittämiseen taiteen, kulttuurin ja liikunnan parista mm. teatteri-ilmaisua, ääntä ja kehonkieltä hyödyntäen.

”Kuinka moni suhtautuu työhönsä innostuksella ja intohimolla?” kysyy muusikko ja Arvokas työelämä -prosessin suunnittelusta vastaava asiantuntija Eija Mäkirintala. Miltei jokainen käsi reilu satapäisestä yleisöstä nousee ylös. ”Entä kuinka monen organisaation tai yrityksen toimintatapaa voi kuvailla innostuneeksi tai intohimoiseksi?” Tällä kertaa kädet jäävät alas.


Yleisö sai pohdittavakseen, mikä työelämässä mättää.
 

Suomalaiseen työelämään kohdistuu muutospaineita. Viime keväänä valmistuneen Työelämän kehittämisstrategian mukaisesti työelämässä tulisi rakentaa vahvempaa luottamusta, tehdä enemmän yhdessä, tukea toista ja puhua avoimemmin tunteista. Työelämän kehittämisstrategian tavoitteena on, että suomalainen työelämä on Euroopan parasta vuonna 2020.

Arvokas työelämä -prosessin myötä kehittämisstrategia muuttuu tekemiseksi. Prosessin käynnistäneessä kick off -tilaisuudessa esiteltiin ja kokeiltiin eri taidemuotojen soveltavaa työelämäkäyttöä, saatiin työkaluja ja tilaa omalle oppimiselle sekä kohdattiin muita työelämän kehittämisestä kiinnostuneita – palvelujen tuottajia ja niitä hyödyntäviä organisaatioita.


Forumteatteri käsittelee työelämän ongelma- ja muutostilanteita teatterin keinoin.
 

Anne Pässilä (Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Lahti School of Innovation) sekä Niina Nurminen (ArtSense Oy) ja Forumteatteri osoittivat, kuinka teatterin keinoin voidaan käsitellä työelämän muutos- ja ongelmatilanteita. Myös osallistujat saivat kokeilla luovia ja liikunnallisia menetelmiä: omia tuntemuksia ilmaistiin äänen ja kehonkielen avulla, työelämän haasteisiin etsittiin ratkaisuja näyttelemällä ja päästiinpä myös sisäiselle matkalle unelmien työelämään.


Tartu mikkiin: yleisö esitti ratkaisuja työelämän tilanteisiin mm. näyttelemällä.
 

”Uudenlaisen työelämän keskiössä ovat ihmiset.” totesi Panu Luukka Great Place to Work Institutesta. Kokeilulle, omalle oppimiselle sekä ihmisten väliselle vuorovaikutukselle annettiin tilaa myös kick off -tilaisuudessa tilaa. Sana oli vapaa ja ideat lensivät, kun osallistujat visioivat keinoja paremman työelämän saavuttamiseksi. Uudenlaisen johtajuuden teemoja käsittelevän tilaisuuden ohella syntyi jo suunnitelmia epäluottamus-, kumppanuus- ja kiva työpaikka -projekteille.

Tilaisuuden järjestäjät haastoivat yleisön myös mukaan ideoimaan ja toteuttamaan tulevia työpajoja: ”Haluamme jättää tulevien työpajojen suunnittelussa tilaa luovuudelle ja yllätyksille”, totesi neuvotteleva virkamies ja Arvokas työelämä -prosessin alullepanija Merja Niemi opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Myös Tekesin rahoitusmahdollisuuksia esitellyt Maarit Lahtonen haastoi yleisön yhteistyöhön: Tekes rahoittaa työelämän kehittämisprojekteja mm. uuden Liideri-ohjelman kautta.


Mikä fiilis?!
 

Päivän tunnelmat tiivistyvät yleisöstä otetussa still-kuvassa. Yleisöä pyydettiin ottamaan asento, joka kuvaa tämän päivän fiiliksiä. Innostunut yleisö levitti kätensä kohti kattoa – kohti arvokkaampaa työelämää. 

Lisätietoa Arvokas työelämä -prosessista osoitteessa www.luovasuomi.fi/soveltavataide/arvokastyoelama.

Katso myös tilaisuuden videokooste.

Arvokas työelämä on taiteen, kulttuurin, liikunnan ja työelämätoimijoiden yhteinen kohtaamis-, oppimis- ja kehittymisareena, jossa keinoja työelämän kehittämiseen etsitään taiteen, kulttuurin ja liikunnan parista. Kick off -tilaisuus käynnisti työpajojen sarjan 11.12.2012, 11.3.2013, 11.6.2013, 11.10.2013. Merkitse työpajat kalenteriisi jo nyt ja liity työelämän uudistajien joukkoon!

Valokuvat: Paula lehto

Teksti: Inka Reijonen