Käsitteet ja määrittely

Luovaan talouteen – Kulttuuriosaaminen tulevaisuuden voimavarana
Wilenius, Markku 2004
Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra

Luovaan talouteen -julkaisu pohjautuu Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran rahoittamaan ja Turun kauppakorkeakoulun Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen vuosina 2002-2003 toteuttamaan hankkeeseen ”Kulttuuriosaamisen merkitys kansalliselle kilpailukyvylle” (KULTA). Tutkimus- ja kehittämishankkeen tavoitteena oli ”tunnistaa ja kartoittaa kulttuurin ja talouden välistä vuorovaikutusta sekä kulttuuriosaamisen merkitystä kansalliselle kilpailukyvylle”. Luovaan talouteen -julkaisu on hankkeen loppuraportti. Raportin avainkäsite on kulttuuriosaamisen käsite, jolla on kolme toisistaan eroavaa merkitystä: kulttuuriosaamisella tarkoitetaan taitoa kehittää kulttuuriseen pääomaan liittyviä tuotteita, monikulttuurisuudesta noussutta vaatimusta eri kulttuurien lukutaidosta sekä yrityksen johtamiskulttuuria kulttuuriosaamisena. Julkaisun luvut on koottu temaattisiksi kokonaisuuksiksi, joiden sisällä kulttuuriosaamisen käsitettä kuljetetaan. Teemaluvuissa käsitellään muun muassa kulttuurin yhteiskunnallisia merkityksiä, kulttuurin taloutta ja luovia toimialoja sekä kulttuuritoimijoiden ja yritysten yhteistyötä. Lopuksi raportissa tehdään joukko toimintasuosituksia luovuuden ja kulttuuriosaamisen edistämiseksi.


Puhepidot Tornissa – ja muita näkökulmia luovien toimialojen nykyhetkeen
Inkinen, Sam & Karkulehto, Sanna (toim.) 2007
Oulun yliopisto, Taideaineiden ja antropologian laitos

Julkaisu on koottu Oulun yliopiston taideaineiden ja antropologian laitoksen toteuttaman CreaMtutkimus- ja kehitysprojektin puitteissa. Julkaisun nimi viittaa Yrjö Kivimiehen toimittamaan teokseen Pidot Tornissa ja sen ensimmäinen osa koostuu, klassikkoteosta mukaillen, CreaMprojektin toimijoiden koolle kutsuman asiantuntijaryhmän luovaa taloutta käsitelleestä keskustelusta, joka toimitettiin kirjalliseen muotoon julkaisua varten. Julkaisun jälkimmäiseen osaan on koottu valikoima CreaM-projektin avaintekstejä, jotka on jaettu kolmen alaotsikon alle. Tekstit käsittelevät muun muassa luovan ihmisen mielenlaatua, luovuuden käsitettä ja kulttuuripolitiikkaa, luovaa taloutta sekä luovien alojen koulutuksen tarpeita.
Lue julkaisu.


Minne matka, luova talous? 
Inkinen, Sam, Karkulehto, Sanna, Mäenpää, Marjo & Timonen, Eija 2006
Kustannus Oy Rajalla

Keskusteluantologian tavoitteena oli ”määritellä pilareita ja lähtökohtia luovien toimialojen
kehittämiselle tulevaisuuden Suomessa, osana Euroopan unionia sekä yhä globaalimmaksi ja
monikulttuurisemmaksi muodostuvaa kansainvälistä pelikenttää”. Teoksen päälukujen teemoiksi on valittu 1. käsitteet ja määritelmät, 2. luovuus, innovaatiot ja johtaminen, 3. koulutus ja tutkimus, 4. alan tuotannot, tuotteet ja palvelut sekä näistä erikseen 5. pelit. Kukin luku koostuu sekä tutkimusartikkeleista että raportin- ja kommentinomaisista, tiukemmin asioihin kantaaottavista esseistä, katsauksista ja akateemisista puheenvuoroista. Julkaisu on Oulun yliopiston, Lapin yliopiston ja Taideteollisen korkeakoulun yhteishanke.


Luovan yhteiskunnan rakenteet, luovat toimialat ja muotoiluala
Calonius, Mathias 2004
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Tämän Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen julkaiseman raportin tavoitteena oli tarkastella
kirjallisuuskatsauksen pohjalta luovuutta ja sen suhdetta yhteiskunnan rakenteisiin. Julkaisussa lähdetään liikkeelle käsittelemällä luovaan yhteiskuntaan liittyviä aihealueita kuten yksilöllisen luovan prosessin suhdetta ympäröivään yhteiskuntaan, luovia kaupunkialueita, luovaa yhteiskuntaluokkaa sekä luovien ihmisten sijoittumispäätöksiin vaikuttavia kaupunkialueiden piirteitä. Julkaisun toisessa pääluvussa tarkastellaan luovien toimialojen merkitystä kansantaloudessa sekä esitellään muotoilua ja luovia toimialoja yleisesti tukevia julkisia rakenteita esimerkkimaissa, lähinnä Iso-Britanniassa ja Etelä-Koreassa. Lopuksi annetaan suosituksia yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.
Lue julkaisu.


Luovien kenttien aikajanalla – Työvälineitä luovien alojen määrittelyyn
Turkki, Teppo, Kronqvist, Juha, Korhonen, Satu-Mari, Uusi-Rauva, Kati & Örnberg, Erto 2008
IADE 

Uudenmaan työvoima- ja elinkeinokeskus tilasi marraskuussa 2007 Suomen taideyliopistojen
koulutus- ja kehittämisinstituutti IADElta selvityksen luovien alojen käsitteistä. Selvityksen
taustalla oli uuden hallituksen ohjelma sekä halu tukea luovien alojen yrittäjyyden ja
liiketoiminnan kehittämisen strategiaa. Toimeksiannossa pyydettiin tuottamaan
sisältökokonaisuus, joka ottaa huomioon Suomessa jo tuotetun määrittelyaineiston sekä eri
käsitteelliset ja alueelliset lähestymiskulmat. Julkaisussa käsitellään ensin luovia aloja kuvaavia keskeisiä käsitteitä ja sen jälkeen siirrytään tarkastelemaan niiden liiketoiminnallisia ja yhteiskunnallisia piirteitä. Julkaisun lopuksi esitellään ehdotus luovien alojen määritelmän
laadintaprosessin kulusta sekä tehdään johtopäätökset.


The Polysemous Contemporary Concept – The Rhetoric of the Cultural Industry
Loisa, Raija-Leena 2003
University of Jyväskylä

Väitöskirjatutkimuksessa on pyritty selvittämään kulttuuriteollisuuden käsitteen sovelluskriteerejä,
sovellusaluetta ja merkityksiä, joita siihen länsimaisessa kulttuurianalyysissa on liitetty 1900-
luvulla. Julkaisussa lähdetään liikkeelle Frankfurtin koulukunnan tunnetuksi tekemästä
kulttuuriteollisuuden määritelmästä ja edetään sen jälkeen uudempaan, tajuntateollisuuden
(consciousness industry) käsitteeseen. Näiden jälkeen käsitellään saksankielisen maailman
ulkopuolella käytyä keskustelua kulttuuriteollisuudesta. Lopuksi tarkastellaan case-tutkimuksena sitä, kuinka kulttuuriteollisuuden käsite on Suomessa ymmärretty.