Euroopan unioni on taloudellinen ja poliittinen liitto, joka muodostuu tällä hetkellä 27 jäsenvaltiosta. Kulttuurinen ulottuvuus on oleellinen osa Euroopan yhdentymistä. Unionin merkittävimpiä kulttuurisia hankkeita ovat olleet muun muassa Kulttuuri-ohjelma, Kulttuuripääkaupunki-toiminta sekä kielellisen monimuotoisuuden tukeminen. EU myös tukee kulttuuria taloudellisesti osana aluepolitiikkaansa.
Lisätietoa EU:n kulttuuripolitiikasta.

 

Strategiat ja politiikkapaperit

Raportit


Strategiat ja politiikkapaperit

“Use of Structural Funds for Cultural Projects"
A study prepared for the European Parliament Committee on Culture and Education 2012

Euroopan parlamentin toimeksiannosta tehty selvitys rakennerahastojen hyödyntämisestä kulttuurin ja luovien alojen kehittämisessä avaa rakennerahastojen merkitystä kulttuurin ja luovien alojen näkökulmasta osana Euroopan kaupunkien, alueiden ja maiden kehittämistä. Selvityksessä korostetaan kulttuurin laaja-alaisia merkityksiä niin aluekehityksen, työmarkkinoiden ja yrittäjyyden, luovuuden ja innovaatioiden sekä kulttuuriperinnön ja esim. matkailun näkökulmista.
Lue julkaisu.

Vihreä kirja. Kulttuuriteollisuuden ja luovan alan teollisuuden mahdollisuudet käyttöön
Euroopan komissio 2010

Euroopan komissio julkaisi vuonna 2010 kulttuuriteollisuuden ja luovan teollisuuden mahdollisuuksia käsittelevän vihreän kirjan. Julkaisemalla vihreän kirjan komissio halusi synnyttää keskustelua siitä, minkälaisin edellytyksin EU:n kulttuuriteollisuudelle ja luovalle teollisuudelle voidaan rakentaa niiden kehittymisen parhaiten takaava toimintaympäristö. Vihreässä kirjassa kulttuuriteollisuudella tarkoitetaan niitä toimialoja, ”jotka tuottavat ja levittävät sellaisia hyödykkeitä ja palveluja, joiden katsotaan kehittämishetkellään erityisen laatunsa, käyttönsä tai tarkoituksensa kannalta ilmentävän tai välittävän kulttuuri-ilmaisuja niiden mahdollisesta kaupallisesta arvosta riippumatta”. Luovalla teollisuudella puolestaan tarkoitetaan niitä toimialoja, jotka käyttävät kulttuuria tuotantopanoksena, vaikka niiden tuotos on pääasiassa toiminnallinen.

Vihreässä kirjassa kulttuurin ja luovien alojen tulevaisuuden menestyksen kannalta tärkeimmiksi tekijöiksi nähdään oikeiden toimintaedellytysten luominen, kulttuuriteollisuuden ja luovan teollisuuden kehittäminen niiden paikallisessa ja alueellisessa ympäristössä sekä siirtyminen kohti luovaa taloutta hyödyntäen kulttuuriteollisuuden ja luovan teollisuuden oheisvaikutuksia. Julkaisussa käydään läpi edellä mainittuihin menestystekijöihin liittyviä näkökulmia sekä viritetään keskustelua niistä.

Lue julkaisu.


OMC – Expert Working Group on maximising the potential of Cultural and Creative Industries, in particular that of SME’s
2010

Kulttuurin ja luovia toimialoja työssään käsitellyt open method of coordination (OMC)-asiantuntijatyöryhmä julkaisi loppuraporttinsa heinäkuussa 2010. OMC on Euroopan unionin jäsenvaltioiden vapaaehtoiseen osallistumiseen pohjautuva hallintomenetelmä. Kulttuurin ja luovia toimialoja käsitellyt OMC -asiantuntijatyöryhmä pohti työssään kulttuurin ja luovien toimialojen toimintakontekstiin, kulttuurin käyttöön ja tekijänoikeuksiin, kulttuurin ja luovien toimialojen yrittäjyyteen ja liiketoimintamalleihin sekä kulttuurituotteiden laatuun liittyviä kysymyksiä. Näiden kysymysten pohjalta työryhmä esittää suosituksenaan kahdeksan toimintalinjaa sisältävän strategisen ohjelman. Kahdeksan toimintalinjan lisäksi raportissa esitellään yhdeksän erityistoiminta-aluetta, joilla Euroopan unioni voisi toimia avainroolissa. Erityistoiminta-alueita havainnollistetaan case-esimerkein.

Lue julkaisu.


Euroopan digitaalistrategia. Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle. 
Euroopan komissio 2010

Euroopan komissio julkaisi tiedonantonaan elokuussa 2010 Euroopan digitaalistrategian. Digitaalistrategian laatiminen oli yksi komission maaliskuussa 2010 julkaiseman Eurooppa 2020-strategian seitsemästä lippulaivahankkeesta. Pyrkimyksenä on digitaalistrategian avulla päästä hyödyntämään tieto- ja viestintätekniikan yhteiskunnalliset ja taloudelliset mahdollisuudet unionissa mahdollisimman laajasti. Kulttuuri- ja luovia sisältöjä digitaalistrategiassa sivutaan pyrkimyksessä luoda elinvoimaiset digitaaliset yhtenäismarkkinat parantamalla sisältöjen saatavuutta. Lisäksi digitaalisille medioille annetaan rooli kulttuurisen monimuotoisuuden ja luovien sisältöjen edistäjinä. Strategiassa ehdotetaan mm. oikeudellisen kehyksen luomista helpottamaan kulttuuriteosten digitointia ja levittämistä Euroopassa sekä eurooppalaisen kulttuuriperinnön digitoinnin ja elokuvateattereiden digitalisoinnin tukemista.

Lue julkaisu. (Takaisin ylös) 


Raportit
 

Good Practice Report on the Cultural and Creative Sectors’ Export and Internationalisation Support Strategies
Open Method of Coordination (OMC) Working Group of EU Member States’ Experts on Cultural and Creative Sectors 2014

EU-jäsenmaista ja kulttuuri- ja luovan alan asiantuntijoista koostuva työryhmä on julkaissut tutkimusraportin, jossa käsitellään alaa viennin ja kansainvälistymisen näkökulmasta. Raportissa käydään kattavasti läpi Euroopassa käytettäviä toimia ja instrumentteja kulttuuri- ja luovan alan edistämiseksi. Työryhmän konsensus on, että kulttuuri- ja luovalla alalla on strategisesti merkittävä asema puhuttaessa kestävästä ja kattavasta kasvusta EU:ssa.

Lue julkaisu

Survey on the Access to Finance for Cultural and Creative Sectors.
IDEA Consult, European Comission 2013

IDEA Consult-konsulttitoimiston tekemä ja Euroopan komission toimeksiantama raportti tarjoaa katsauksen luovien yrittäjien rahoitustarpeisiin ja yksityisen rahoituksen saatavuuteen Eurooppa-tasolla. Raportissa mm. kumotaan usein kuultu olettama luovien alojen yritysten liiketoiminnallisesta kannattamattomuudesta. Lisäksi raportissa kiinnitetään huomio alan yrittäjien vaikeuksiin saada yksityistä rahoitusta. Aineisto on koottu verkkokyselyllä.

Lue julkaisu.

European Competitiveness Report 2010. Commission staff working document
European Commission 2010

European Competitiveness Report on Euroopan komission vuosittain julkaisema Euroopan unionin kilpailukykyä koskeva raportti. Raportin tavoitteena on myötävaikuttaa unionin poliittiseen päätöksentekoon esittelemällä kilpailukykyyn vaikuttavia trendejä ja kehityskulkuja sekä tuomalla keskusteluun erilaisia politiikkavaihtoehtoja. Vuonna 2010 raportin viides luku on omistettu luovien toimialojen ja niihin liittyvän innovaatiotoiminnan ja kilpailukyvyn käsittelylle. Luvussa tarkastellaan luovien toimialojen ominaisuuksia, kuten niiden kokoa ja työllistävyyttä Euroopan unionin jäsenmaissa sekä luovien toimialojen alueellisia vaikutuksia ja vaikutuksia innovaatiotoimintaan.

Lue julkaisu.

The Entrepreneurial Dimension of the Cultural and Creative Industries
Hoegschool vor de Kunsten Utrecht 2010

Utrechtin taidekorkeakoulu laati yhteistyössä konsulttitoimistojen K2M Ltd ja Eurokleis S.r.l. kanssa kulttuurin ja luovia toimialoja koskevan raportin. Raportti oli kolmas Euroopan komission kulttuurin ja luovia toimialoja koskeva tilaustyö ja toimialoja tarkasteltiin erityisesti pk-yritysten näkökulmasta. Raportin alkuosassa, luvussa kaksi, käsitellään kaikille luovien ja kulttuurin toimialojen yrityksille yhteisiä piirteitä ja eri toimialasektoreiden ominaisuuksia. Lisäksi tarkastellaan kulttuurin ja luovien toimialojen yritysten toimintaan vaikuttavia säätelyjärjestelmiä eri Euroopan unionin jäsenmaissa sekä esitellään yritystoiminnan elinkaarimalli kulttuurin ja luovien toimialojen yritysten tukemiseksi. Luvussa kolme käsitellään tutkimuksessa esiin nousseita yritysten toimintaympäristöjen tekijöitä, jotka vaikuttavat luovilla ja kulttuurin toimialoilla operoivien pk-yritysten toimintaan. Lopuksi, luvussa neljä, annetaan suosituksia kulttuurin ja luoville toimialoille edullisen toimintaympäristön luomiseksi sekä yrittäjyyden vahvistamiseksi em. toimialoilla.

Lue julkaisu.


Study on the contribution of culture to local and regional development – Evidence from the Structural Funds. Final report
Centre for Strategy & Evaluation Services LLP & ERICarts September 2010

Konsulttitoimisto Centre for Strategy & Evaluation Services LLP ja tutkimuskeskus ERICarts laativat Euroopan komission koulutuksen ja kulttuurin pääosaston toimeksiannosta selvityksen kulttuurin vaikutuksesta aluekehitykseen. Työssä pyrittiin selvittämään, millä tavoin Euroopan unionin rakennerahastoista rakennerahastokausina 2000 – 2006 ja 2007 – 2013 rahoitetut kulttuuriin pohjautuvat ohjelmat ja projektit ovat vaikuttaneet taloudelliseen ja sosiaaliseen kehitykseen paikallisella ja alueellisella tasolla. Selvitystä varten käytiin läpi suuri määrä kulttuuriin pohjautuvia ohjelmia ja projekteja, joista tarkempaan analyysiin valittiin noin 50 ohjelmaa ja projektia. Julkaisussa esitellään selvityksen tulokset sekä tulosten pohjalta hahmoteltu kulttuuriin pohjautuvan alue- ja paikallisen tason kehittämismalli. Lisäksi tulosten pohjalta annetaan suosituksia kulttuuri- ja luovan sektorin tukemiseksi ja kulttuuriin pohjautuvien ohjelmien ja projektien hyödyntämiseksi paikallisella ja alueellisella tasolla.

Lue julkaisu.


Impact of Culture on Creativity. A Study prepared for the European Commission
KEA European Affairs 2009

Julkaisussa pyritään kuvaaman kulttuurin vaikutuksia luovuuteen ja innovaatioihin ja sitä seuraaviin positiivisin taloudellisiin ja työllisyysvaikutuksiin, oppimistuloksiin ja sosiaaliseen koheesion. Julkaisussa kehitetään kulttuuriin perustuvan luovuuden käsitettä (culture-based creativity), jolla tarkoitetaan mm. taitelijoiden kykyä metaforiseen ajatteluun, konventioiden haastamiseen sekä symbolisten merkitysten käyttöön viestimisessä. Julkaisussa kuvataan myös eri maiden luovuutta tukevia politiikkoja sekä esitetään suosituksia EU:lle luovuuden kulttuurin vahvistamiseksi. Suositukset koskevat tietoisuuden lisäämistä luovuuden merkityksestä, kulttuurisen luovuuden vahvempaa ja läpileikkaavaa rooli päätöksenteossa, luovuutta tukevien toimenpiteiden ja ohjelmien rahoituksen udelleensuuntaamista, Euroopan brändäämistä hyvänä paikkana luomiselle sekä kulttuurista luovuutta koskevien ohjausjärjestelmien ja institutionaalisen tuen räätälöimistä.

Lue julkaisu.


The Economy of Culture in Europe – Study prepared for the European Commission
KEA European Affairs, Turun kauppakorkeakoulun Mediaryhmä & MKW Wirtschaftsforschung 2006
European Commission

The Economy of Culture in Europe on Euroopan komission tilaama tutkimusraportti. Sen toteutuksesta vastasi tutkimuslaitos KEA European Affairs. Tutkimusraportin puitteissa KEA teki yhteistyötä Turun kauppakorkeakoulun Mediaryhmän ja MKW Wirtschaftsforschung: in kanssa.

Lähtökohtana tutkimuksen teettämiselle oli Lissabonin strategian päämäärä, jonka mukaan Euroopan unionin tulisi olla vuoteen 2010 mennessä ”maailman kilpailukykyisin ja dynaamisin tietoon perustuva talous, joka kykenee kestävään talouskasvuun sekä luomaan lisää ja parempia työpaikkoja ja suurempaa sosiaalista koheesiota”. Tutkimusraportin alussa todetaan, että erityisesti tieto- ja viestintäteknologian (ICT) alan on uskottu luovan taloudellista kasvua ja työpaikkoja, ja alan kehittämiseksi on myönnetty julkista tukea. Sen sijaan kulttuuri- ja luova sektori ovat jääneet tässä kontekstissa huomiotta. Kulttuuri- ja luovan sektorin puuttumisen arvellaan johtuvan siitä, ettei taiteita ja kulttuuria ole mielletty taloudellisesti tuottaviksi. Käsillä olevassa tutkimusraportissa pyritään korjaamaan tilannetta osoittamalla että kulttuurisektorin toiminnalla on sekä suoria että epäsuoria sosio-ekonomisia vaikutuksia Euroopassa.

Julkaisu on jaettu rakenteellisesti viiteen osaan. Julkaisussa lähdetään liikkeelle esittelemällä taustatietoja ja kontekstia. Tällöin käsitellään kulttuurin poliittista, taloudellista ja sosiaalista ulottuvuutta sekä tarkastellaan luovuuden käsitettä suhteessa kulttuurin käsitteeseen ja luovuutta osana Lissabonin strategian toteutusta. Pääluvussa kaksi hahmotellaan kulttuuri- ja luovan sektorin sisältöjä. Luvussa käydään läpi erilaisia kansallisia ja kansainvälisiä määritelmiä – kuten luovan talouden ja kulttuuriteollisuuden määritelmät – sekä tuotetaan raportin tarkoituksiin soveltuva kulttuurin talouden kehämalli.

Kolmannessa pääluvussa tarkastellaan kulttuurin taloutta lukujen valossa. Aluksi esitellään kulttuurin talouden panosta Euroopan kansantuotteeseen, taloudelliseen kasvuun ja työllisyyteen sekä luodaan katsaus kulttuurin kulutukseen. Tämän jälkeen tarkastellaan kulttuurin panosta Euroopan taloudelliseen kilpailukykyyn, sektorin tulevaisuudennäkymiä sekä julkisen tuen ja sponsoroinnin roolia kulttuuri- ja luovien sektoreiden toiminnassa. Pääluvussa neljä syvennytään kulttuurin epäsuoriin vaikutuksiin Lissabonin strategian tavoitteet huomioon ottaen. Luvussa käsitellään kulttuurin, luovan sektorin ja tieto- ja viestintäteknologian keskinäisiä riippuvuussuhteita. Lisäksi kulttuurin panosta aluekehitykseen tarkastellaan yleisellä tasolla ja turismin, luovien kaupunkien sekä kulttuuri- ja luovien klustereiden kautta. Viimeisessä eli viidennessä pääluvussa esitetään luovan Euroopan strategia, jonka tavoitteena on Lissabonin strategiassa esitettyjen päämäärien saavuttaminen. Strategian yhteydessä käsitellään luovan Euroopan haasteita sekä annetaan toimenpidesuosituksia.

Lue julkaisu.