VTT & Taidelähtöinen fasilitointi

kuva

Käsillä tekeminen sopii insinööreille - Grape People auttoi VTT:tä organisaation uudistamisessa.

Uuden tiimin käynnistäminen vuonna 2010 tarjosi teknologiasta liiketoimintaa kehittävälle VTT:lle tilaisuuden hyödyntää taidelähtöisiä työpajamenetelmiä. Tehtävä koski identiteetin kehittämistä ja tiimin integroimista VTT:n toimintaan. Työ jatkui business development -toiminnon lanseerauksessa 2012. Liiketoiminnan kehittämisessä oli kyse sekä VTT:n omien, että asiakkaiden hyödyksi tulevien käytäntöjen kehittämisestä.

Innovaatiotoiminnan kehityspäällikkö Päivi Mikkonen VTT:ltä istui Kaapelitehtaalla Outi Raatikaisen haastateltavana 3.9.2012. Tarkoitus oli selvittää VTT:n kokemuksia sen yhteistyöstä myös taidelähtöisiä fasilitointimenetelmiä käyttävän Grape People Oy:n kanssa. VTT on valveutunut tilaaja, jossa tavanomainen fasilitointi hallitaan myös itse.

Mistä kiinnostus taidelähtöisiin fasilitointimenetelmiin sai alkunsa?

Tapasin Grape Peoplen Grape Arte –ryhmän johtajan Piritta Kantojärven konferenssissa, johon molemmat osallistuimme. Taidelähtöisyys oli uutta. Osallistuin itse yrityksen fasilitointikurssille, josta sain lisätietoa. Tilaisuuden tullen halusin kokeilla VTT:llä toisenlaista lähestymistapaa.

Miten VTT:llä suhtauduttiin taidelähtöisten menetelmien tuomiseen omaan taloon?

Pieniä ennakkoluuloja oli. Tarjouspyyntövaiheessa kuviteltiin, että henkilöstö joutuu “leikkimään ja laulamaan”. Kun itse työpaja toteutui kaikki menivät täysillä mukaan.

Kuinka hyvin taidelähtöinen tekeminen istui insinööriorganisaatioon?

Diplomi-insinöörit ja tekniikan tohtorit ajattelevat konstruktiivisesti ja siksi käsillä tekeminen sopii heille mainiosti. Rakensimme ensimmäisessä työpajassa pahvikaupungin yhden päivän kuluessa ryhmätyönä. Päivä ja lopputulos olivat elämys kaikille. Ensin osallistujat rakensivat itseään kuvaavan talon, sitten rakennettiin tiimiä kuvaava osuus ja linkitettiin se koko VTT:n toimintaan. Yhteiset lammet, sillat ja muut kaupungin tilat kuvasivat esimerkiksi VTT:n toimistoja ja kansainvälisiä yhteyksiä. Päivästä ei puuttunut huumoriakaan!

Minkälaista palautetta saitte?

Osallistujien mielestä yhteisen kaupungin rakentaminen oli hyvä tapa käydä isoja kehitysasioita. Kun käyttää aikaa ja tekee töitä käsin, asiat jäävät alitajuntaan. Sanat ovat uuden asian rakentamisessa “kevyempiä” kuin uuden rakentaminen yhdessä symbolisesti.

Mitä tällaisen työpajan vetäjältä pitää voida odottaa?

Kaikki on kiinni vetäjän ammattitaidoista. Vetäjällä pitää olla kyky mennä syvälle asiakkaan tarpeisiin ja olla sisällä asioissa. Grape, fasilitointi ja taide ovat hyvä yhdistelmä! Grape Arte -ryhmä osasi sopeuttaa käytettävät menetelmät ryhmän kokoon ja meidän tavoitteisiimme. Uutta tiimiä saatiin rakentamisen avulla edistettyä ja pääsimme heti muutaman askeleen eteenpäin.

Mihin teidän mielestänne taidelähtöiset fasilitointimenetelmät sopivat?

Kyllä ne sopivat kaikenlaiseen kehittämiseen sekä palvelujen ja tuotteiden ideointiin. Tämmöisellä osaamisella olisi kysyntää, jos olisi enemmän Grape Peoplen kaltaisia osaajia, jotka osaisivat myös myydä palvelujaan oikein. Olennaista on, että fasilitoija ymmärtää, mihin asiat ja tavoitteet liittyvät.

Miten on, aiotteko jatkossakin käyttää taidetta soveltavia menetelmiä?

Kyllä, asia jäi kytemään. Sitä paitsi tiimimme on lähtenyt hyvin toimimaan ja kasvamaan.

---
Asiakas VTT on Pohjois-Euroopan suurin soveltavaa tutkimusta tekevä organisaatio, joka tuottaa monipuolisia teknologia- ja tutkimuspalveluja sekä kotimaisille että kansainvälisille asiakkailleen, yrityksille ja julkiselle sektorille. VTT:n liikevaihto oli vuonna 2011 278 M€ ja sillä on henkilöstöä yli 2 800 henkeä.
 
Tilaaja, innovaatiotoiminnan kehityspäällikkö Päivi Mikkonen, työskentelee sisäisen innovaatioprosessin kehittämisen parissa. Mikkonen on vastannut VTT:n virtuaalisen ideointityövälineen, ITU-laarin kehittämisestä ja käyttöönotosta. Mikkonen on ollut myös mukana perustamassa yhtä ensimmäisistä, VTT:n osittain omistamista spin-off –yrityksistä. www.vtt.fi
 
Palvelun tuotti Grape People Oy:n Grape Arte -ryhmä, joka kehittää organisaatioita, tiimejä ja yksilöitä taiteen, designin ja visuaalisen kulttuurin keinoin. Grape Arte koostuu asiantuntijoista, joiden osaamisessa yhdistyvät taide, liike-elämä, pedagogia ja fasilitointi. Grape Arten johtajana toimii Piritta Kantojärvi.
www. grapepeople.fi
-- 
 
Kuva: neoluk, Creative Commons