Maanantai 5.11.2012 11:33
kuva

Avoin Keksi kuituhamppu! -ideakilpailu huipentui 5.10.2012, kun kilpailun voittajaksi valittiin kouvolalaisen Tiina Hatakan tuoli-idea. Juankosken kaupungin järjestämän kilpailun tarkoituksena oli ideoida uusia hamppukuitua hyödyntäviä tuotemahdollisuuksia.

Kilpailu toteutettiin yhteistyössä kansallisen Luovien alojen verkoston kanssa osana Juankosken kaupungin Design-ajattelu ja kuituhampun jatkojalostus -hanketta.

Hatakka kuittasi voittotyöllään 2000 euron pääpalkinnon. Toiseksi kilpailussa tulivat joensuulaiset Aino Lampio ja Heikki Koivurova betoniprofiili-ideallaan. Heidän yhteinen palkintosummansa oli 1000 euroa. Kilpailun raati kiitti myös muita finalisteja – tamperelaisia Raul Reunasta ja Aleksi Martikaista – kilpailun aikana hyvin eteenpäin viedyistä ideoista. Reunanen osallistui kilpailuun seinäelementti- ja Martikainen istutusmattoideallaan.

Kilpailun voittajat valittiin Juankoskella pidetyssä Keksi kuituhamppu! -työpajapäivässä, johon kutsuttiin mukaan neljä kilpailuraadin mielestä kehityskelpoisinta tuoteideaa kilpailuun osallistuneiden kahdeksantoista kilpailutyön joukosta. Työpajapäivässä finalistit kehittivät tuoteideoitaan eteenpäin yhdessä erilaisten teknisen, muotoilu- ja kaupallisen alan sekä käyttäjänäkökulman asiantuntijoiden kanssa. Työpajapäivään osallistui myös kaksi kilpailun ulkopuolista työpajaryhmää, jotka tarkastelivat erilaisten uusien hamppukuitutuotteiden mahdollisuuksia rakennus-, tekstiili- ja vaatetus- sekä komposiittiteollisuuden piirissä. Työpajapäivän keskeisin tavoite oli synnyttää ja arvioida erilaisia hamppukuitutuotemahdollisuuksia monialaisella porukalla.

Hatakan risti-istuntaan perustuva tuoli-idea tarjoaa yhden ergonomiaan perustuvan puuttumiskeinon Suomessakin tyypillisiin selkäkipuongelmiin.  Paitsi fyysiseen hyvinvointiin, Hatakka haluaa puuttua konseptillaan myös ihmisten henkiseen hyvinvointiin valitsemalla tuoteideansa ensisijaiseksi käyttökohteeksi puutarhan, joka on ainutlaatuinen ympäristö sekä henkiseen että fyysiseen rentoutumiseen. Hamppukuitu toimii tuoli-ideassa ekologisempana materiaalivaihtoehtona esimerkiksi perinteiselle muoville ja alumiinille. Tuoli on mahdollista valmistaa joko hampputekstiilimateriaaleista tai vaihtoehtoisesti hamppukuitulujitteisesta komposiittimateriaalista, jolloin tuoli soveltuu paremmin myös ulkokäyttöön. Puutarhakäytön lisäksi tuoli sopii hyvin myös rentouttavaan sisäkäyttöön sekä koti-, työ- että julkitiloissa.

Lue juttu voittajasta. 

Lue lisää muista finalistitöistä.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Jenni Räsänen, Juankosken kaupunki, jenni.rasanen(at)juankoski.fi, 040 8309 251
Elinkeinoasiamies Liisa Jokela, Juankosken kaupunki, liisa.jokela(at)juankoski.fi, 040 4878 310

http://keksikuituhamppu.blogspot.fi/

« takaisin