Sunnuntai 9.11.2008 22:00

Työ- ja elinkeinoministeriön on asettanut luovan talouden kehittämishankkeen. Sen tavoitteena on edistää luovien alojen yritysten kasvua ja kansainvälistymistä sekä nostaa luovan talouden merkitys näkyväksi osaksi yritysten kilpailukyvyn kehittämistä. Hanke on asetettu 31.12.2010 asti.
– Luovan talouden alat kasvavat ja luova työ lisääntyy. Haasteeseen on vastattava. On tärkeää tunnistaa, miten luovien alojen yrittäjyyttä voidaan tukea nykyistä paremmin. Tarvitaan uusia työkaluja ja toimintamalleja. Alalla on merkittävää työllistämispotentiaalia, toteaa kehittämishankkeen puheenjohtajana toimiva työministeri Tarja Cronberg.

Hankkeen varapuheenjohtaja on ylijohtaja Petri Peltonen työ- ja elinkeinoministeriöstä. Lisäksi johtoryhmässä on mukana TEM:n keskeisten osastojen ja yksiköiden, Tekesin, Finnveran, Finpron ja PKT-säätiön edustus. Hankkeen apuna toimii sidosryhmien edustajista koostuvia teemaryhmiä. Hanke on yksi työ- ja elinkeinoministeriön laaja-alaisista strategisista hankkeista.

Kehittämishankkeella pyritään vahvistamaan ja synnyttämään luovien alojen pk-yritystoimintaa sekä vauhdittamaan tuotekehitystä ja innovaatioiden kaupallistamista. Tavoitteena on parantaa luovien alojen yritysten toimintaympäristöä ja yrittäjyyden edellytyksiä kehittämällä alan toimijoiden yhteistä tiedontuotantoa, osaamista ja toimintakykyä. Luovien alojen yritystoiminta on yritystoimintaa, joka synnyttää tekijänoikeuksia, patentteja tai tuotemerkkejä.

Luovien alojen työmarkkinoiden toimivuutta sekä yritys- ja tuotekehitystoimintaa kehitetään

Hanke keskittyy luovien alojen työelämäkysymyksiin, yritystoiminnan kehittämiseen, tuotekehityksen sekä ennakointiin. Se edistää luovan osaamisen työmarkkinoiden toimivuutta ja työvoiman saatavuutta lisäämällä asiantuntijapalveluja ja yrittäjäosaamista sekä poistamalla työllistymisen esteitä ja kehittämällä toimeentuloturvaa etenkin kulttuurin ja taiteen aloilla.

Luovien alojen yrityksille kehitetään sopivia kasvu- ja kansainvälistymispalveluja, yrityspalvelu­järjestelmän asiantuntijaverkostoa ja muita yritysten liiketoiminnan kehittämistyökaluja. Uuteen yritystoimintaan ja ”keksintöjen” kaupallistamiseen rohkaistaan. Tuotekehitystä vauhditetaan monialaisilla kysyntälähtöisillä tuotekehityshankkeilla ja muilla uusilla toimintamalleilla. Olemassa olevia rahoitusvälineitä ja asiantuntijapalveluita kehitetään niin, että ne vastaavat luovassa taloudessa toimivien yritysten tarpeita.

Lisäksi edistetään luovien alojen yritysten ja muiden toimialojen yritysten yhteistä, kysyntälähtöistä tuote- ja palvelukehitystä sekä luovan osaamisen hyödyntämistä myös muissa toimialojen yrityksissä. Luovan talouden tietopohjaa ja ennakointimenetelmiä vahvistetaan hankkeen aikana.

Luovien alojen yrittäjyyden kehittäminen sisältyy Vanhasen II hallituksen ohjelmaan. Luovan talouden kehittämishanke pohjautuu syksyllä 2007 laadittuun Luovien alojen yrittäjyyden kehittämisstrategiaan 2015.

Lisätiedot:

työministerin erityisavustaja Elina Moisio, puh. 010 604 8005

hankepäällikkö Petra Tarjanne, puh. 010 606 3691

Tiedote sivulta http://www.tem.fi/?s=2470&89515_m=93180

« takaisin