Tiistai 8.4.2014 09:33

Teollisuutaiteen Liitto Ornamon tuoreesta toimialatutkimuksesta käy ilmi, että muotoiluala on liikevaihdossa mitattuna suurempi kuin peliala. Lisäksi muotoilualan yritykset ovat keskimäärin kasvuhakuisempia.

Muotoilualaa on tutkittu ensimmäistä kertaa laajasti Teollisuustaiteen Liitto Ornamon toimialatutkimuksessa. Muotoilualan yritykset ovat kasvuhakuisempia, kuin pk-yritykset keskimäärin. Joka kymmenes (10 %) muotoilualan yrityksistä ilmoitti kyselyssä olevan voimakkaasti kasvuhakuinen. Pk-yrityksistä vain 7 % ilmoittaa vastaavaa. Muotoilualan yrityksistä mahdollisuuksien mukaan kasvavia on 57 %, kun vastaavasti pk-yrityksistä mahdollisuuksien mukaan kasvavia on vain 38 %.

− Kasvu on aina yhteydessä innovatiivisuuteen. Tutkimusten mukaan Suomessa on kehittyneiden kansantalouksien joukossa keskiarvoa vähemmän innovatiivista yritystoimintaa. Innovatiivisuus onkin yksi muotoilualan yritysten vahvuuksista, joka näkyy kasvutilastoissa, kommentoi Ornamon toiminnanjohtaja Salla Heinänen.

Tutkimuksen mukaan pääasiallisia kasvukeinoja ovat toiminnan laajentaminen uusille markkina-alueille sekä tuotevalikoiman laajentaminen. Monet luottavat myös markkinoinnin ja myynnin edistämiseen.

Suurempi kuin peliteollisuus

Suomalaisten muotoilualan yritysten liikevaihto on Tilastokeskuksen viimeisimmän tilaston mukaan 3,37 miljardia euroa. Peliteollisuuden liikevaihto viime vuonna oli kaikkiaan noin kaksi miljardia euroa, josta miljardi euroa on Supercellin yrityskaupan osuutta. Muotoilualan yritykset jättävät liikevaihdossa mitattuna peliteollisuuden kirkkaasti taakseen. Muotoilualalla ja peliteollisuudella on myös paljon yhteistä.

− Suomalaisten peliyritysten menestystarina on ollut huikean hieno. Tässä muotoilulla on myös oma osansa, koska muotoilua tehokkaasti hyödyntäviä kasvavia alueita ovat digitaalisten sisältöjen suunnittelu, 3D-visualisointi ja nimenomaan pelisuunnittelu, Heinänen toteaa. Muotoilualan yritykset työllistävät maassamme 22 100 henkilöä, kun vastaavasti peliteollisuudessa työskentelee 2 200 henkilöä.

Muotoiluala kansainvälisempää

Muotoilualan yritykset ovat kansainvälisempiä kuin pk-yritykset keskimäärin, sillä pk-yritysbarometrin mukaan vain 14 prosenttia Suomen pk-yrityksistä harjoittaa vientiä. Yli 40 prosenttia Ornamon kyselyihin vastanneista muotoilualan yrityksistä harjoittaa suoraa vientiä tai muuta ulkomaista toimintaa.

− Muotoilualan yritykset panostavat tällä hetkellä voimakkaasti ja määrätietoisesti kansainväliseen toimintaan. Tämä näkyy varmasti tulevina vuosina näiden yritysten liikevaihdon kasvuna ja siten myös koko alan kasvuna. Olen erityisen ilahtunut siitä, että monilla muotoilualan suunnitteluyrityksillä on ulkomaisia asiakkaita, sillä yleensä kansainvälinen toiminta on palvelualoilla melko vähäistä, toteaa Heinänen.

Muotoilualan toimialatutkimuksen teetti Teollisuustaiteen Liitto Ornamo. Tutkimuksen tulosten perusteella on laadittu raportti muotoilualojen yrityksistä, yritysprofiilista, markkinoista, kasvuyrittäjyydestä ja lähiajan suhdanneodotuksista. Tutkimustyön tilaajana on toiminut Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Hankkeen on rahoittanut Uudenmaan ELY -keskuksen Osaamisen ennakoinnilla kasvua ESR-projekti.

Lisätietoja antavat: 
Teollisuustaiteen Liitto Ornamo
toiminnanjohtaja Sanna Heinänen, puh. 0400 221 143, salla.heinanen(at)ornamo.fi
Tiedottaja Elina Perttula, puh. 043 211 0755, ornamo(at)ornamo.fi

Graafiset esitykset luvuista sekä koko raportti:
www.ornamo.fi/toimialatutkimus
www.ornamo.fi/toimialatutkimus2013

Raportti on luettavissa myös Luovan Suomen TIETOA-osiosta

Teollisuustaiteen Liitto Ornamo on muotoilun ja taideteollisten alojen valtakunnallinen aatteellinen ja ammatillinen asiantuntija, joka palvelee 2 200 jäsentä. Ornamo tukee muotoilualan koulutettuja sekä työsuhteissa ja yrittäjinä, toimii jäsentensä edunvalvojana, alan asiantuntijana ja kehittäjänä, järjestää koulutuksia, seminaareja ja näyttelyitä sekä edistää alan kansainvälistä yhteistyötä. Muotoilu- ja taidealojen ammattilaiset työskentelevät sisustusarkkitehtuurin, teollisen muotoilun, huonekalu-, tekstiili- ja vaatesuunnittelun, immateriaalisen suunnittelun, taideteollisen taiteen ja taidekäsityön aloilla.

 

Lähde: tiedote 8.4.2014, Ornamo

« takaisin