Torstai 27.3.2014 15:48

Juuri avattu Rytmimanuaali (www.rytmimanuaali.fi) tarjoaa verkko-oppaan musiikintekemisen ja musiikkibisneksen kiemuroihin. Rytmi-Instituutin toteuttama sivusto on suunnattu uransa kaikissa vaiheissa oleville artisteille, muusikoille ja musiikkialan toimijoille.

"Rytmimanuaalin tekeminen lähti selkeästä tarpeesta: aiheesta on aiemmin julkaistu oppikirjoja, mutta ala elää jatkuvassa muutoksessa ja tieto vanhenee nopeasti. Verkossa materiaalia voi päivittää aktiivisesti ja tarjota tekstin lisäksi videomateriaalia sekä linkkejä muihin julkaisuihin", sanoo Rytmi-Instituutin projektipäällikkö Satu Kokkoniemi.

Happoradio-yhtyeen solisti ja biisintekijä Aki Tykki on samaa mieltä: tällaista opasta on kaivattu jo kauan. Hän tutustui sivustoon ja vakuuttui heti. 

"Rytmimanuaali vaikuttaa todella pätevältä palvelulta. Kunpa vain tällainen paketti olisi ollut saatavilla vuonna 2002, kun itse aloittelimme hommia. Silloin ei olisi tarvinnut oppia kaikkea kantapään ja kilometrien kautta. Esimerkiksi Heikki Salon lyriikka-artikkeli kertoo yhdellä sivulla perusasiat, joiden tajuamiseen meni itseltäni noin kolme levyllistä biisejä", Tykki sanoo.

Rytmimanuaalin tarkoitus on nostaa päivänvaloon alalla muhiva hiljainen tieto. Aiheet kattavat koko musiikintekemisen kirjon biisinkirjoituksesta urasuunnitteluun. Biisintekijöistä neuvojaan antavat mm. Kauko Röyhkä, Ville Leinonen sekä Circle-yhtyeen Jussi Lehtisalo ja Mika Rättö

Testikäyttäjistä etenkin levytysuraansa aloittelevat muusikot ovat kiitelleet ammattilaisten jakamia vinkkejä. 

On helpompi viedä bändin asioita eteenpäin, kun tietää miten promoottorit tai levy-yhtiön edustajat näkevät asioita, alaa nähneistä muusikoista puhumattakaan. Amatöörinäkin voi nyt lähestyä ammattilaisia puhuen samaa kieltä heidän kanssaan ja tehdä asioita ammattimaisella otteella”, sanoo End Time Design -yhtyeen Matti Siekkinen.  

Musiikkibisneksen maailmaan Rytmimanuaali opastaa käytännönläheisillä ohjeilla: miten julkaista omakustanne, mistä hakea apurahoja, kuinka lähestyä radioasemia, millä tavalla musiikkia kannattaa markkinoida. 

Ammattilaisten ohjeita tarjotaan myös eri yhteistyökumppanien kanssa toimimiseen sekä esimerkiksi keikkamyyntiin ja -tuotantoon. Tärkeässä roolissa ovat myös tekijänoikeusasiat. Urasuunnitteluun ja itsemanagerointiin antaa eväitä artistin musiikillinen toimintasuunnitelma MATSI. 

"Artikkelien kommentointimahdollisuus on tärkeä osa Rytmimanuaalia. Sivusto palvelee käyttäjiään myös sillä, että heillä on mahdollisuus saada ammattilaisilta ja kollegoiltaan vastauksia heränneisiin kysymyksiin. Toivommekin mahdollisimman aktiivista keskustelua", sanoo Rytmi-Instituutin Kokkoniemi.

Rytmimanuaali osoitteessa www.rytmimanuaali.fi.

***

Rytmimanuaalin ensimmäisen vaiheen rahoitus on saatu Euroopan Unionin Sosiaalirahastosta, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselta ja Seinäjoen kaupungilta. Rytmimanuaalia on ollut paikallisesti kehittämässä Seinäjoen Rytmiverkosto ja alueen musiikkialan yrittäjät.

Rytmi-Instituutti on yksi Suomen viidestä musiikki-instituutista. Sen toiminnan keskiössä ovat artistit, bändit ja muusikot. Tällä hetkellä toimintakokonaisuus keskittyy oikean tiedon saattamiseen bändien ja artistien käyttöön Rytmimanuaalin avulla, itsemanagerointiin MATSIa työkaluna käyttäen ja keikkailun vauhdittamiseen Roadness-bändivaihdolla. Uusin avaus on konemusiikissa, DJ- ja VJ -toiminnassa.

***

Lisätiedot:

Satu Kokkoniemi / Rytmi-Instituutti

satu@rytmi-instituutti.fi

045 2626 987

www.rytmi-instituutti.fi

www.rytmimanuaali.fi

« takaisin