Hyvä juttu!

Osiossa esittelemme ajankohtaisia, mielestämme hyviä juttuja luovilta aloilta. Hyvä juttu! voi olla kehittämisväline, yritys tai osaaja tai erityisen luova alue tai kaupunki. Tiedätkö kiinnostavan jutun? Kerro siitä meille!

Aiemmin julkaistuihin Hyviin juttuihin voit tutustua täällä.

« takaisin Lisää hyvä juttu »

Ennalta harjoiteltu kohtaus helpottaa vaikeiden arkitilanteiden kohtaamista hoitotyössä

kuva

Asiakaspalvelukoulutusta antava lääkealan yritys halusi tuoda piristystä ja elävöitystä, kokeilla erilaista ratkaisua reumahoitajille ja -lääkäreille suunnatussa koulutuksessa, jossa oli tarkoitus opetella vaikeiden potilastilanteiden kohtaamista. Yritys innostui hakemaan yhteistyökumppania ja huomio kiinnittyi Forum-teatterimenetelmään, jossa näyttelijät simuloivat oikeita hoitotilantilanteita saatujen tietojen pohjalta. Menetelmän monipuolisuus teki erityisesti vaikutuksen. Yritys koki, että suoraan reumahoitajien arkeen viety toteutustapa puree ja auttaa koulutuksen sisäistämisessä paremmin.

Näyteltyjen kohtausten pohjalla todellinen tilanne

Harjoitusten ja kohtausten pohjalla oli todellinen tilanne, niitä ei viety fiktiiviseen ympäristöön. Näyttelijät esittivät potilaskohtaamisia ja simulaatioita todellisten tapausesimerkkien ja ennalta saadun materiaalin pohjalta. Näyttelijät tutustuivat potilastapauksiin huolella, jotta vältyttiin ylilyönneiltä. Käsikirjoitusvaihe valmisteltiin niin ikään huolella, jotta kohtaus vastaisi mahdollisimman paljon aitoa. Myös oikea terminologia kirjoitettiin käsikirjoitukseen sisään. Aiheina olivat haastavan potilaan hoitoon sitouttaminen, lääkärin empaattisuus ja kuuntelutaito, hankalat puhelintilanteet, yhteistyö hoitajan ja lääkärin välillä, kivun kohtaaminen sekä nuoren reumapotilaan herkkä siirtymävaihe aikuispoliklinikalle.

Forum-teatteri vietiin yleisön eteen käsiteltäväksi menetelmän mukaisesti. Asiantuntijat (hoitajat ja lääkärit) olivat jakamassa tietoa ja seuraamassa forum-harjoituksia, jolloin varmistettiin reumaan liittyvien faktojen ja hoito-ohjeiden oikeellisuus ja uskottavuus.

Innostusta ja konkretiaa

Uudenlainen valmennusmenetelmä koettiin innostavaksi, palaute on ollut erinomaista. Ensimmäinen harjoitus tehtiin kaksi vuotta sitten. Hoitajille koulutus on nyt pidetty kaksi kertaa, lääkäreille kerran, osallistujia on ollut kerralla 80. Kyseessä on valtakunnallinen koulutuskiertue, jossa asiakkaana on Suomen reumahoitajayhdistys (SRHY). Kokemuksia vertaillaan kaupunkikohtaisesti. Jokaisen koulutuksen jälkeen kerätään palaute osallistujilta.

Lisäarvoa koulutukseen tuo nimenomaan tilanteen konkreettisuus, oikeankaltainen potilastapahtuma. Oikean tilanteen harjoittelu on kiinnostavampaa ja elävämpää kuin seurata saman asian opetusta powerpointista.
Kyseessä voi olla mikä tahansa kontakti potilaan ja hoitajan välillä. ”Viime vuonna harjoiteltiin puhelinkontaktia. Koulutus pureutuu joka vuosi eri teemaan - yhtenä vuonna haitalliset tapahtumat tai kipu, toisella kertaa ravinto tai kuntoutus. Tarina kohdentuu yhteen teemaan kerralla”, summaa Medical scientific liaison Jouni Keränen UCB Pharma Oy Finlandista. Haastatteluviikolla olikin jo vuorossa seuraava koulutus, jonka teemana oli kipu. Teemaa käsiteltiin kohtauksella ”Kipupotilas reumavastaanotolla”.

ArtSense Oy/ Forumteatteri Forte
Forum-teatterin menetelmien avulla voidaan kehittää työyhteisöjä ja tuoda uusia näkökulmia työelämän ja johtamisen kehittämiseen.
Forum-teatterin menetelmä pohjautuu brasilialaisen teatteriohjaajan Augusto Boalin kehittämään osallistavaan teatteriin. Menetelmällä on pitkät perinteet sosiaalipuolella ja yhteisöjen parissa. Forum-teatterin menetelmiä sovelletaan nykyään myös työelämän muutos- ja kipukohtiin, työn kehittämiseen, hyvinvointiin ja johtamiseen. Tarkoitus on herätellä, saada aikaan uusia ideoita yhdessä, provosoida ihmisiä ottamaan kantaa sekä jakamaan tietoa ja kokemuksia. Näyttelijät antavat vain raamit tälle työskentelylle valmiiksi pureskeltujen vastausten sijaan. Kyse ei ole improvisaatiosta, vaan menetelmä tarjoaa työyhteisöille alustan ratkaisukeskeiselle ajattelulle. Yritysjohdolla on tällä tavoin mahdollisuus saada työntekijöiltä tietoa, joka ei tule työssä esiin, tai jota kukaan ei arjessa uskaltaisi sanoa ääneen. Menetelmä vaatiikin johdolta avoimuutta vastaanottaa myös kritiikkiä ja rohkeutta olla valmis puuttumaan epäkohtiin sekä pohtimaan kehittämiskeinoja.
 
Forum-teatterin avulla tosielämän tilanteita harjoitellaan yhdessä näyttelijöiden ja osallistujien kesken viemällä tilanteet fiktiiviseen ympäristöön, turvallisen välimatkan päähän. Osallistujien sparrausapu on tärkeää, sillä sieltä saadaan oikeaa tietoa, ideoita ja kokemusta oman työn kehittämiseksi. Kun tosielämän tilanne tulee myöhemmin eteen, on sen kohtaaminen helpompaa, koska on valmiimpi käyttämään ratkaisumalleja, joita on etukäteen harjoiteltu. Yhden tavanomaisen ratkaisun sijaan löytyy useita eri tapoja toimia.
 
Kuva: Nina Matthews Photography (Creative Commons)