Hyvä juttu!

Osiossa esittelemme ajankohtaisia, mielestämme hyviä juttuja luovilta aloilta. Hyvä juttu! voi olla kehittämisväline, yritys tai osaaja tai erityisen luova alue tai kaupunki. Tiedätkö kiinnostavan jutun? Kerro siitä meille!

Aiemmin julkaistuihin Hyviin juttuihin voit tutustua täällä.

« takaisin Lisää hyvä juttu »

Sosiaalisen sirkuksen koulutusmetodi Koreaan

kuva

Suomalaiskorealaista yhteishenkeä haettiin myös tutustumalla Suomen talviseen luontoon. Pispalanharjulla ihmetystä aiheutti takana oleva valkoinen laaja alue. Pyhäjärvi jäässä ja ihmisiä kalassa!

 

Suomalaisen koulutusviennin mahdollisuuksista puhutaan paljon. Paljon on jo tehtykin, muun muassa sosiaalinen sirkus valloittaa Koreaa suomalaisin metodein.

Etelä-Korealainen Trust Dance Theatre Company Soulista vieraili Pirkanmaalla joulukuussa tutustumassa Pii Poon sosiaalisen sirkuksen koulutusmetodiin ja sen käyttömahdollisuuksiin erilaisten kohderyhmien kanssa, Esteetön Taide ja Kulttuuri ry ETKUn puheenjohtaja Kirsi Mustalahti kertoo.

 – Trust Company osallistui eri ryhmien työpajoihin, heille järjestettiin intensiivityöpajoja sosiaalisen sirkuksen mahdollisuuksista ja he näkivät erilaisten ryhmien tekemää sirkusta. Jo tammikuun alussa Soulista tuli uutinen, että siellä on aloitettu perhesirkusryhmiä.

Pitkäjänteistä työtä

Perustaa yhteistyölle on rakennettu vuodesta 2009, jolloin Mustalahti osallistui Taivexin vientivalmennusohjelmaan. Varsinainen toiminta käynnistyi Korea Arts Management Servicen ja Taiteen keskustoimikunnan avustusten turvin. Sosiaalisen sirkuksen koulutusmetodista, kouluttajista ja välineistä vastasi Kulttuurikeskus Pii Poo. Vierailun ohjelma suunniteltiin ja toteutettiin ETKUn ja Pii Poon yhteistyönä.

ETKU on asiantuntijatoimija, joka tekee pitkäjänteistä työtä luottamuksellisten suhteiden luomiseksi ja kansainvälisen yhteistyön mahdollistamiseksi erilaisille toimijoille.

– Sosiaalisen sirkuksen kansainvälinen potentiaali on Pii Poossa ollut tiedossa, mutta Suomessa tekemämme perustyö vie meiltä resurssit rakentaa kansainvälisiä suhteita ja uskottavuutta. Mutta sitten ETKU astui kehiin ja löysi meille mahtavan yhteistyökumppanin Koreasta, Pii Poon toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu iloitsee.  – Me voimme keskittyä omaan osaamiseemme parhaalla mahdollisella tavalla ja ETKU hoitaa asiantuntevasti kansainväliset kontaktit ja järjestelyt.

Koulutus jatkuu huhtikuussa Soulissa.

– Pii Poon ja ETKUn asiantuntijat lähtevät jatkokouluttamaan Trustia Souliin sekä esittelemään sosiaalista sirkusta suurelle yleisölle ja avainhenkilöille Seoul Dance Impro Festivaalilla. Koulutusmetodi esitellään myös Samdong Internationalin päämajassa sekä Korean Wataboshi Music Festivaalilla. Samdong on iso tekijä, sillä on 85 koulutuskeskusta Koreassa ja he myös rakentavat kouluja kehittyviin Aasian maihin, Mustalahti selvittää.

Viitottua Kalevalaa Koreassa

ETKU vie Koreaan myös taidetta. Wataboshin musiikkifestivaleilla huhtikuussa nähdään suomalaista viittomakieltä, ETKU tuottaa sinne kuuron Dawn Jani Birleyn Teatteri Totista esittämään Kalevala-aiheisen teoksensa 'Elävä taulu'. Viime syksynä toteutettiin pyörätuolitanssija Risto Långin kiertue kolmessa kaupungissa. Tanssiyhteistyötä viritellään myös Hanna Brotherukselle, keskiössä ikäihmiset. Disabled Professinal Art Performance Associationin kanssa kehitellään heidän tanssifestivaalinsa kansainvälistämistä ja Art Marketin toteuttamista yhteistyössä.

Viime vuoden syyskuussa Jejun saarella järjestetyllä kansainvälisellä Disabled Peoples Human Rights Film Festivaalilla esitettiin useita ETKUN sinne tuottamia suomalaisia teoksia, mm. Malike-filmejä ja Tirakkor-ryhmän esitystaltiointi viittoma- ja suomenkielisestä esityksestä 'Jos olet yksin ja salaa'. Muutamia filmejä tämän vuoden vientiinkin on jo olemassa. Myös Art Exhibition -vaihto on syntymässä tamperelaisen Wärjäämön ja suwonilaisen Able Art Centerin välillä.

Dialogia myös näyttämöllä

– On mieletöntä todeta, että kaikki tämä on lähtenyt käyntiin Taivex-vientivalmennusohjelman avulla! Paljon enemmänkin olisi tekemistä, kun vain olisi aikaa ja tietysti myös rahaa, huokaisee Mustalahti, joka kaiken muun työnsä ohella vielä syksyllä teki oman debyyttinsä Korean kansallisteatterissa Eurasia Shakespeare Theatre Companyn näyttelijänä teoksessa King Richard III.

– Olin Duchess of York ja tein roolini vanhalla Shakespearen englannilla. Esitys toteutettiin kaksikielisenä ja oli varsin mielenkiintoinen kokemus käydä dialogia englanniksi koreaa puhuvan vastanäyttelijän kanssa. Minulle tarjottiin roolia myös nyt keväällä alkavassa Macbethissa, mutta valitettavasti en ehdi muita kiireiltäni. Ehkä joskus sitten Kesäyön unelmaan, Mustalahti naurahtaa.

Jos sinulla on unelma Korean markkinoista, ota yhteyttä ETKUun: www.etku.fi.