Hyvä juttu!

Osiossa esittelemme ajankohtaisia, mielestämme hyviä juttuja luovilta aloilta. Hyvä juttu! voi olla kehittämisväline, yritys tai osaaja tai erityisen luova alue tai kaupunki. Tiedätkö kiinnostavan jutun? Kerro siitä meille!

Aiemmin julkaistuihin Hyviin juttuihin voit tutustua täällä.

« takaisin Lisää hyvä juttu »

Porissa kehitetään ennakkoluulottomalla yhteistyöllä Suomeen ainutlaatuista pelastusharjoitusaluetta

kuva

Pelastustyöntekijät elvyttämässä ja etsimässä savun aiheuttajaa virtuaalikerrostalossa.

Mitä syntyy, kun  kaksi porilaista projektipäällikköä tapaa kahvipöydässä, toinen pelastusharjoitusalueelta ja toinen luovien alojen kehittämisen puolelta? Vastaus: Suomen ensimmäinen virtuaalinen pelastusharjoitusympäristö Länsi-Suomen pelastusharjoitusalueelle.

Projektipäällikkö Anne Mäkipään vetämänä rakennetaan Porin lentokentän läheisyyteen Länsi-Suomen pelastusharjoitusaluetta. Rakenteilla olevilla kentillä ovat valmiina mm. harjoitushalli, korkean paikan harjoittelu-simulaattori, savusukelluskenttä, liikenneonnettomuuskenttä, liikenneonnettomuustie ja huoneistopalosimulaattori. Kevään 2013 aikana rakentuvat myös vaarallisten aineiden onnettomuuskenttä, kulissikaupunki ja rauniokortteli. Pelastusharjoitusalueella voidaan harjoitella olosuhteissa, jotka jäljittelevät todellisia onnettomuus- ja pelastustilanteita.


Kuvaa ja ääntä pelastusharjoituksessa ensimmäistä kertaa

Kahvipöytäkeskustelun innoittamana Harri Sippola, Porin seudun luovien alojen kehittämishankkeen Luovan Ringin vetäjä, lähti kokoamaan Satakunnan audiovisuaalisen (av)-alan toimijoita miettimään yhdessä, millaisia sisältöjä luovan alan osaajat voivat tuottaa uudenlaiseen oppimisympäristöön.  ”Meillä Satakunnassa on laajaa av-alan osaamista ja alasta halutaan kehittää alueelle yhä merkittävämpi toimija”, Harri kertoo. ”Tämä projekti on ollut haaste kaikille, kasvun paikka myös av-toimijoille, koska kenelläkään ei ollut vaadittavaa osaamista entuudestaan vaan kaikki tekivät uutta yhdessä.”  Tarpeellista konsultointiapua prosessissa saatiin Digital Media Finlandin Timoteus Tuoviselta.

Lopputuloksena perjantaina 23.11. pidettiin pelastusharjoitusalueella pilottiharjoitus ja näytöskoulutus, jossa testattiin av-toimijoiden tuottamia virtuaaliympäristöjä ja sisältöjä: kuvaa ja ääntä pelastusharjoituksessa. Tilaisuudessa kohtasivat pelastustoimi ja luovan alan osaajat: Länsi-Suomen pelastusharjoitusaluesäätiö, Satakunnan pelastuslaitos, Satakunnan sairaanhoitopiiri, Villilän Studiot Oy, Sataedu Nakkilan peli- ja animaatiolinja sekä luovan alan yritykset Mediaplane Oy ja Panda Sonics. ”Pelastus- ja sairaanhoitopuolella ei ole aiemmin juurikaan hyödynnetty ääntä ja kuvaa, elementtejä, jotka tuovat harjoitustilanteeseen autenttisuutta.”, Anne Mäkipää huomauttaa.

 

Oppimista uusien yhteistyöverkostojen avulla

Av-alan toimijat ovat innostuneita uudesta yhteistyömahdollisuudesta. Pelastusharjoitusalue tarjoaa konkreettisen kohteen, jossa osaamista yhdistämällä päästään toimimaan uusien yhteistyökumppaneiden kanssa. Yrittäjät kiittävät pelastusalan ammattilaisia avoimesta suhtautumisesta yhteistyöhön. Molemmat osapuolet ovat olleet sitoutuneita, vaikka yhteistä kieltä onkin jouduttu opettelemaan. ”Kesti hetken aikaa hahmottaa kokonaiskuva, miten tällainen harjoitus tulee tallentaa ja miten videokuvaa voidaan hyödyntää siinä uusin tavoin.”, kertoo Mediaplane Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kallionpää, joka toimi harjoituksen vastuullisena av-tuottajana. Hän näkee, että projekti on tuonut kaikille toimijoille soveltavaa osaamista ja opettanut uutta. Harjoituksen äänimaisemasta vastannut Panda Sonicsin Pinja Mäki kokee samoin ja tähdentää, että harjoituspäivä antaa myös toimijoille tärkeää kokemusta siitä, mikä toimii ja mikä ei. ”Äänet tuovat harjoitukseen realistisuutta ja luovat yllättäviä, ongelmanratkaisua vaativia tilanteita, joita pelastus- ja sairaanhoitoammattilaiset kohtaavat arkisessa työssään.” Myös pelastuslaitoksen puolella ollaan tyytyväisiä virtuaalisen oppimisympäristön ensiaskeliin. Satakunnan pelastuslaitoksen palomestari Janne Kumpulaisen mukaan pelastusväen täytyy saada jatkossa tarpeeksi paljon mahdollisuuksia opetella uuden virtuaalisen työkalun käyttöä.


Luovasta osaamisesta kansainvälinen markkinaetu

Anne Mäkipää Länsi-Suomen pelastusharjoitusaluesäätiöstä kokee, että luovien alojen osaamisella tavoitellaan merkittävää hyötyä pelastusharjoitusalueen kehittämisessä niin brändin kuin koulutusten myynnin osalta. ”Tavoitteena meillä on pitkällä aikavälillä kehittää alueelle kansainvälisesti ainutlaatuinen konsepti.” Av-alan toimijoilla on ollut ratkaiseva rooli uudenlaisen toimintamallin luomisessa. Monialaisen osaamisen yhdistämisen kautta Länsi-Suomen pelastusharjoitusalueesta rakentuu Suomessa ainoa laatuaan – tähän saakka lähin on löytynyt Ruotsista. Jatkokehittämisen osalta uusia luontevia yhteistyötahoja olisivat mm. näyttelijät, lavastajat ja käsikirjoittajat, jolloin harjoituksiin pystyttäisiin luomaan vielä todentuntuisempia tilanteita.


Lisätietoja: projektipäällikkö Anne Mäkipää
www.pelastusharjoitusalue.fi

Hanke toteutettiin Jokapaikan tietotekniikka osaamiskeskusklusterin, Pelastusharjoitusaluesäätiön ja Satakunnan Pelastuslaitoksen siemenrahoituksen avulla.