Hyvä juttu!

Osiossa esittelemme ajankohtaisia, mielestämme hyviä juttuja luovilta aloilta. Hyvä juttu! voi olla kehittämisväline, yritys tai osaaja tai erityisen luova alue tai kaupunki. Tiedätkö kiinnostavan jutun? Kerro siitä meille!

Aiemmin julkaistuihin Hyviin juttuihin voit tutustua täällä.

« takaisin Lisää hyvä juttu »

KUMURU - Poikkitaiteellista gastronomiaa

kuva
Anu Hopia on innokas gastronomian harrastaja, joka lähestyy ruokaa tuoreista, poikkieteellisistä ja -taiteellisista näkökulmista. Kuva: Seinäjoen yliopistokeskus.
 

Kulttuuria, musiikkia ja ruokaa ja näiden yhteisvaikutuksia poikkisektorisesti käsittelevä KUMURU-hanke synnyttää Etelä-Pohjanmaalle uudenlaisia elämyksiä. Seinäjoella KUMURUa kehittävä elintarvikekehityksen tutkimusprofessori (Turun yliopisto) ja hyvän ruoan harrastaja Anu Hopia vastasi kysymyksiin hankkeen synnystä ja sen tavoitteista.

”Olen aina ollut kiinnostunut työskentelystä omasta alastani poikkeavien yhteistyökumppanien kanssa. Epätavanomainen työpartneri on virkistävä ja opettavainen tapa kehittää asioita, sillä siinä pääsee kurkistamaan erilaiseen maailmaan. Olen esimerkiksi ollut arkeologien kanssa yhteistyöprojektissa, jossa tutkimme ja kartoitimme yhdessä kivikauden aikaisia ruokalajeja.”

Epanet-professorina aloitettuaan (Etelä-Pohjanmaalla toimiva 20 eri alan tutkijan yhteistyöverkosto) Anu tutustui paremmin Sibelius-Akatemiaan ja alueen rytmimusiikkikenttään, josta alkoi pohdinta hyvällä tiimillä ruoan ja musiikin yhteistyön mahdollisista saavutuksista. Kumurun lopullinen idea kiteytyi useammassa vaiheessa ja useammassa päässä.

”Sekä ruoka että musiikki ovat Etelä-Pohjanmaan vahvuuksia, joten oli luontaista tutkia niiden vuorovaikutusta. Nyt jo olemme havainneet, että kyseisten elementtien yhdistäminen on enemmän kuin näiden kahden summa. Äänen ja maistamisen vuoropuhelu on todella monivivahteinen kenttä ja siinä on mahdollisuuksia moneen suuntaan.”

Seminaareista ja työpajoista koostunut KUMURU-pilotti järjestettiin viime syksynä. Se oli niin onnistunut kokeilu, että hanke sai jatkoa pop up -ravintolan sekä KUMURU-klubin muodossa. KUMURU oli mukana myös Seinäjoen Tangomarkkinoilla kaupungin vastaanotolla, jossa musiikin ja ruoan yhteyttä tuotiin esiin performanssin kautta. Varta vasten tilaisuuteen sävelletty musiikki oli argentiinalaisen tutkija-taiteilija Bruno Meszin käsialaa, joka saapui luennoimaan myös KUMURU-työpajaan 27.9. Nyt hanke jatkuu vielä kaksi vuotta tuoden mukanaan erilaisia elämyksellisiä ja aisteilla leikitteleviä työpajoja ja tapahtumia.

Kiinnostuitko? Elintarviketieteiden tohtori ja asiantuntija Anu Hopia kertoo lisää KUMURU-hankkeesta RYSÄ goes Luova Suomi -tapahtumassa Mikkelissä 16.-17.10.2012. Lisätietoa täältä.