Hyvä juttu!

Osiossa esittelemme ajankohtaisia, mielestämme hyviä juttuja luovilta aloilta. Hyvä juttu! voi olla kehittämisväline, yritys tai osaaja tai erityisen luova alue tai kaupunki. Tiedätkö kiinnostavan jutun? Kerro siitä meille!

Aiemmin julkaistuihin Hyviin juttuihin voit tutustua täällä.

« takaisin Lisää hyvä juttu »

Kirjastokaista

kuva

Puolitoista vuotta toiminut Kirjastokaista tuottaa verkkoon lyhyitä video- ja äänisisältöjä. Kaistaa tekevät Pasilan kirjastosta kaksi kirjastoalan ammattilaista, verkkotoimittaja Riitta Taarasti ja kuvaaja Tuomas Lipponen (kuvassa). Yksikkö on lähiaikoina kasvanut siviilipalvelustaan suorittavalla avustajalla.

”Pyrimme tekemään tasa-arvoisesti ohjelmaa eri puolilta maata ja tuottamaan sellaista sisältöä, että kirjastojen ei tarvitsisi tehdä itse kaikkea, varsinkin kun suuri osa kirjastoista on hyvin pieniä.”, Taarasti kertoo.

Aiheina ovat kirjastojen toiminta ja monet muut kulttuuriset kiinnostuksen kohteet. Sisällöistä löytyy muun muassa kirjastoesittelyjä, tunnettuja kirjailijoita lukemassa teoksiaan ja reportaaseja ajankohtaisista tapahtumista. Kaista palvelee sekä kirjastoalan sisäistä viestintää että kirjaston tunnetuksi tekemistä laajemmalle yleisölle. Alaa koskevista muutostarpeista tai muista kiperistä kysymyksistäkään ei vaieta. Lipponen selvittää sisältölinjausta:

”Ensisijaisesti esiin nostetaan tapauksia, joissa yhdistetään voimia tai projekteja, joista muutkin alalla voisivat oppia. Emme halua tuoda esiin vain esimerkiksi Joensuun kirjaston yksittäistä juttua, vaan mielellään sellaisia toimintatapoja, jotka voisi monistaa muuallekin.”

Ajatus palvelusta syntyi perustajien työskennellessä Helsingin kaupunginkirjaston alaisuudessa. Taarasti työskenteli verkkokirjastoyksikössä ja Lipponen Kirjasto 10:ssä. Palvelun tilasi lopulta Opetus- ja kulttuuriministeriö, ja tämän takia sisältöjä tuotetaan koko maassa ja koko maalle. Kirjastoalan tuntemuksesta oli Taarastin mukaan etua:

”Olemme molemmat olleet kirjaston tiskillä ja tiedämme millaista se arki on. Tehdessämme juttuja ympäri Suomea ihmiset luottavat meihin. Ei ole sellaista tunnetta, että nyt ne tulevat sieltä Helsingistä kertomaan meidän asioitamme. Pyrimme kuitenkin pois siitä, että katsoisimme asioita pelkästään kirjaston näkökulmasta. Pitää myös osata katsoa asiakkaiden silmin.”

Käyttäjämääristä pysytään perillä seuraamalla kuinka paljon sisältöjä upotetaan muihin sovelluksiin, esimerkiksi facebookiin, ja kuinka monia katselukertoja tätä kautta kertyy. Taarastin mukaan heidän työnsä on tehty jaettavaksi:

”Katsotuinta videotamme on katsottu tähän mennessä 88 000 kertaa. Tarkoitus ei ole, että ihmiset tulisivat juuri Kirjastokaistalle klikkailemaan, vaan että he ottaisivat sisältömme ja hyödyntäisivät niitä. Myös muilla aloilla kuten mediaosaamisen parissa on käytetty sisältöjämme, mikä on hieno asia.”

Tutustu Kirjastokaistaan!