Yleinen, innovaatiot

Advantage Creative Fund


Advantage Creative Fund (ACF) on julkisrahoitteinen riski/pääomasijoitusrahasto (venture capital fund), joka investoi luoviin toimialoihin. Rahasto päätettiin perustaa, koska luovien toimialojen on perinteisesti ollut muita toimialoja vaikeampaa hankkia rahoitusta. Rahaston toiminta käynnistyi Creative Advantage Fund (CAF) -nimisenä pilottiprojektina vuonna 2000 ja se oli tuolloin ensimmäinen julkisesti rahoitettu, ainoastaan luoviin toimialoihin investoiva pääomasijoitusrahasto Euroopassa. Pilottiprojektia rahoittivat Birminghamin city council, West Midlandsin alueellinen taidelautakunta, EU:n rakennerahastot, aluekehitysviranomainen Advantage West Midlands, Carlton TV sekä muutamat rahoitusalan yritykset. Vuoden 2001 lopussa päättyneestä pilottiprojektista saatujen kokemusten perusteella rahaston toimintaa päätettiin jatkaa vuodesta 2003 lähtien. Rahaston rahoittajiksi vakiintuivat Advantage West Midlands, EU:n rakennerahastot sekä Arts Council England. ACF:n toiminnan pitkän tähtäimen tavoitteena on tukea luovia toimialoja West Midlandsin alueella Englannissa. Julkisesta rahoituksestaan huolimatta se on itsenäinen yhtiö, joka tekee päätöksensä riippumatta rahoittajistaan.

ACF sijoittaa £ 10 000 - 250 000 yksittäiseen liiketoimintaan ja rahoituksen vastineeksi se saa yrityksen osakkeita. ACF ei koskaan ota haltuunsa yrityksen osake-enemmistöä ja se noudattaa politiikkaa, jonka mukaan se myy osuutensa takaisin yrityksen omistaja-johtajille. Kuten muutkin pääomasijoitusrahastot, ACF odottaa sijoituksiltaan tuottoja, mutta se ei jaa saamiaan tuottoja vaan ne rahastoidaan ja käytetään edelleen uusiin sijoituksiin. Tuottoja ACF odottaa, tapauksesta riippuen, 3-7 vuodessa.

ACF ottaa rahoituspäätöksissään huomioon kaikki luovat toimialat – luovat toimialat ymmärretään tässä DCMS:n määritelmän mukaisesti. ACF rahoittaa West Midlandsin alueella sijaitsevia eri kehitysvaiheessa olevia yrityksiä, jotka pystyvät saavuttamaan kestävän taloudellisen kannattavuuden ja jotka toimivat kasvavilla markkinoilla. Rahoitushakemus tulee esittää liiketoimintasuunnitelman muodossa.

Ensimmäisen kolmen toimintavuotensa aikana (2003 - 2006) ACF vastaanotti 560 yhteydenottoa luovien alojen yrityksiltä, joista 290 eteni liiketoimintasuunnitelmaan saakka. Hakijoiden joukosta ACF investoi 28 yritykseen yhteensä £ 2,332 miljoonaa. Yrityksistä 11 oli aloittelevia ja 17 kasvavia yrityksiä. Investoinnit ovat synnyttäneet 132 uutta työpaikkaa sekä auttaneet säilyttämään 145 työpaikkaa West Midlandsin alueella. Vuoden 2008 loppuun mennessä ACF oli sijoittanut £ 5,4 miljoonaa 55 eri yritykseen. Yritysten joukossa on ollut muun muassa tv-tuotantoyhtiö, animaatiostudio, muotisuunnittelualan yritys, balettiammattilaisia ja -harrastajia palveleva yritys, orkesteri, ohjelmistoalan yritys, muotoilutoimisto. Advantage West Midlands on myöntänyt rahastoon 3,2 miljoonaa, Arts Council England 200 000 ja Euroopan unionin rakennerahastot 2,5 miljoonaa £.

Lähteet:

Advantage Creative Fund -rahaston internetsivut.


Creative Industries Innovation Fund


Pohjois-Irlannin paikallishallinnon kulttuurista, taiteesta ja vapaa-ajasta vastaava ministeri perusti luovien toimialojen siemenrahaston (Creative Industries Seed Fund for Northern Ireland) vuonna 2008. Varat uuden rahaston perustamista varten olivat peräisin Pohjois-Irlannin innovaatiorahastosta (Northern Ireland Fund for Innovation).

Siemenrahaston perustamisen taustalla oli Pohjois-Irlannin aluehallinnon hallitusohjelmaan 2008-2011 kirjattu tavoite kasvattaa luovien toimialojen sektoria 15% vuoteen 2011 mennessä.

Hallitusohjelmassa lausutun tavoitteen johdosta luovat toimialat nostettiin yhdeksi tärkeäksi liiketoiminnan innovoinnin tukikohteeksi Pohjois-Irlannin alueellisessa innovaatiostrategiassa (Regional Innovation Strategy for Northern Ireland, Action Plan 2008-2011). Luovien toimialojen kehittämistä johtaa Pohjois-Irlannin kulttuuri-, taide- ja vapaa-aikaministeriö (Department of Culture, Arts and Leisure, DCAL). DCAL on valmistellut yhdessä muiden ministeriöiden, aluekehitysviranomaisten, Arts Councilin, paikallisten yliopistojen ja muiden sektoritoimijoiden kanssa luovien toimialojen strategisen toimintasuunnitelman, joka toimii myös luovien toimialojen rahaston strategisena taustana.

Creative Industries Innovation Fund:ksi (CIIF) nimetty siemenrahasto muodostuu kahdesta rahoituslinjasta, joista toinen on suunnattu luovien toimialojen yrityksille ja toinen sektorin kehittäjätahoille. Rahoituksesta vähintään 60% suunnataan yrityksille, loput sektorin kehittämiseen. Tavoitteena on tukea 140 pohjoisirlantilaista luovien toimialojen yritystä vuoteen 2011 mennessä. Rahoitusta myönnetään

  • uusien luovien sisältöjen, tuotteiden, palvelujen tai elämysten käyttöönottoon

 

  • uuden liiketoiminnan luomiseen
  • olemassa olevan liiketoiminnan kehittämiseen ja laajentamiseen
  • yritysten välisen verkottumisen ja yhteistyön kehittämiseen
  • hyviä käytäntöjä esittelevien kansallisten ja kansainvälisten verkostojen linkittämiseen
  • luovien alojen erityislahjakkuuksien kehittämiseen
  • luovien kykyjen kehittämiseen perinteisillä toimialoilla
  • pohjoisirlantilaisten luovien toimialojen kansainvälistämiseen sekä juurruttamalla luovien alojen osaajia Pohjois-Irlantiin että esittelemällä pohjoisirlantilaisia kykyjä kansainväliselle yleisölle ja käyttämällä luovia toimialoja alueen imagon ja brändin parantamiseen.

 

Kuluiksi hyväksytään muun muassa liiketoiminnan aloittamiseen ja työtiloihin, liiketoimintasuunnitelman ja markkinoinnin kehittämiseen, markkinatutkimuksiin ja tuotekehitykseen, viennin tukipalveluihin, markkinointimateriaaleihin ja internetsivujen luomiseen liittyviä kuluja.

CIIF on suunnattu kaikille luovien toimialojen liiketoiminnan harjoittajille Pohjois-Irlannissa. Liiketoiminnan muodolla ei ole väliä: hakija voi olla yksittäinen ammatinharjoittaja/toiminimi, kumppanuus tai (osake)yhtiö. Yritysten liiketoimintaan on saatavilla kolmenlaista rahoitusta:

1. 100% rahoitusta projekteille, joiden budjetti on korkeintaan £ 10 000.

2. enintään 75% rahoitusta yrityksille, jotka tavoittelevat pääsyä Invest NI -aluekehitystoimijan* asiakasyrityksiksi strategian ja kapasiteetin kehittämisprosessin kautta. Myönnettävän rahoituksen enimmäismäärä on £ 75 000.

3. Kaikissa muissa tapauksissa rahoituksen maksimimäärä on 75% ja myönnettävän rahoituksen enimmäismäärä £ 50 000. Yrityksiltä odotetaan, että niillä on hakuvaiheessa 25% varmistettu rahoitus (matching funding) muista lähteistä. Tämä siis koskee projekteja, joiden budjetti on yli £ 10 000.

Sektoritoimijoille myönnetään rahoitusta innovatiivisiin aloitteisiin, jotka on suunnattu kehittämään sektorin infrastruktuuria, tietopohjaa ja toimijoita. Sektoritoimijoiden on mahdollista saada 100% rahoitusta, mutta etusija annetaan niille hakijoille, jotka pystyvät takaamaan omaa tai muista lähteistä hankittua rahoitusta.

Pohjois-Irlannin innovaatiorahasto on sitoutunut myöntämään luovien toimialojen siemenrahastoon £ 5 miljoonaa vuoteen 2011 mennessä.

*) Invest NI on Pohjois-Irlannin alueellinen kehittäjäviranomainen. Se on riippumaton julkishallinnon yksikkö NDPB, joka toimii yrittäjyydestä, kaupasta ja investoinneista vastaavan ministeriön (Department of Enterprise, Trade and Investment DETI) alaisena. InvestNI tarjoaa taloudellista tukea ja asiantuntijapalveluja asiakasyrityksilleen.

Lähteet:

Pohjois-Irlannin aluehallinnon hallitusohjelma.

Pohjois-Irlannin alueellinen innovaatiostrategia (Regional Innovation Strategy for Northern Ireland, Action Plan 2008-2011).

Strategic Action Plan. Creative industries in Northern Ireland.

Creative Industries Innovation Fund -rahaston internetsivut.